De hybride warmtepomp is vanaf 2026 een feit

In een van onze vorige blogs, een energiezuiniger huis kon je al het een en ander lezen over de hybride warmtepomp.
In deze blog bereiden we je alvast voor op 2026.

2026
Het kabinet kondigde aan dat vanaf 2026 de hybride warmtepomp de norm zal worden om woningen te verwarmen. Dit betekent dat je dus vanaf dit jaar moet overstappen op een duurzamer alternatief. Denk o.a. ook aan een elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet. Doordat er een jaartal is verbonden aan de nieuwe norm biedt het kabinet ruimte en speling voor verduurzaming.

Soorten warmtepompen:
De hybride warmtepomp en elektrische warmtepomp. Met een hybride warmtepomp daalt je uitstoot met ongeveer 25%, je gebruikt hem in combinatie met je hr-ketel op gas. De warmtepomp zelf zorgt voor een groot deel van de verwarming. Deze warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en maakt er een toegankelijke temperatuur van. Als het koud is springt de hr-ketel te hulp. Deze ketel zorgt voor warm water in de douch en keuken. De hybride warmtepomp is goedkoper dan een volledige warmtepomp. De elektrische warmtepomp zorgt voor aardgasvrijer verwarming van je woning en warm water. De elektrische warmtepomp gebruikt warmte en slaat deze vaak op in een boiler. Het warme water wat je verbruikt is dus getapt via deze boiler. Voor de verwarming zit er in de boiler een warmtewisselaar die de warmte van de boiler overdraagt aan de CV-installatie.

Subsidie en financiering
Om woningeigenaren te ondersteunen om over te stappen is er een ISDE-subsidie beschikbaar. Deze subsidie is vanaf 2022 verhoogd naar +\- 30%. Tot 2030 heeft het kabinet €150 mln. per jaar gereserveerd voor de subsidie.
Naast de ISDE-regeling is er ook een financiering via het Nationaal Warmtefonds met een rentetarief van 0%.

Denk je nu: ik heb een idee en deels hulp nodig met realiseren? Wij bij Blendio helpen je graag bij het realiseren en inrichten van je droomhuis.

Bronnen:
https://nos.nl/index.php/artikel/2429142-vanaf-2026-hybride-warmtepomp-of-variantverplicht-bij-vervanging-cv-ketel –
https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i27197/kabinet-verplicht-hybridewarmtepomp-vanaf-2026-cv-ketel-in-de-ban – https://www.eigenhuis.nl/energie/maatregelen/duurzaam-verwarmen/warmtepomp/allelectric-warmtepomp#/


Terug naar het overzicht

Klaar voor jouw droominterieur?