Een bouwdepot, wat is het?

Wist je dat als je start met verbouwen, je een aparte rekening kunt krijgen bij je hypotheek? In deze blog over het bouwdepot lees je er alles over!

Wat is het?
Je kunt een bouwdepot aanvragen als je voor het eerst een huis koopt, je tweede huis, een nieuwbouwwoning of bij het verbouwen van je huis.
Voor nieuwbouw kun je het geld gebruiken voor: de grond en de bouwfases.
Voor bestaande bouw: verduurzaming, renoveren of verbouwing.

Hoe gaat het in z’n werking?
Je kunt de facturen rechtstreeks opsturen. Deze worden dan betaald vanuit je bouwdepot. 

Voor kosten die je voorschiet kan de geldverstrekker het geld naar je privérekening over maken, je ontvangt een rentevergoeding over het geld in je bouwdepot.
Vaak kun je het geld in je bouwdepot maximaal 2 jaar gebruiken, als er dan nog geld overhoudt wordt dit geld gebruikt als aflossing op je hypotheek.

De vergoeding
Je ontvangt rentevergoeding over het geld in je bouwdepot. Dit percentage is vaak gelijk aan het te betalen bedrag op de lening. Hoe meer geld je laat uitbetalen, hoe minder rente je ontvangt. Het verschil tussen hypotheekrente en rentevergoeding is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.
Hoeveel hypotheek mag er in je bouwdepot?

De hoeveelheid hypotheek die in je bouwdepot gaat is afhankelijk van de soort verbouwing.

Voor vele geldverstrekkers is een bouwdepot mogelijk vanaf €15.000.

Bij een verbouwing die zorgt voor waardevermeerdering van je huis, mag alles volledig worden gefinancierd in je hypotheek. Denk aan een uitbouw of dakkapel, hierdoor krijg je meer ruimte in je huis.
Vaak zijn smaakgevoelige veranderingen niet van toepassing voor een volledige financiering, denk aan een badkamer of keuken. Deze kun je maar gedeeltelijk of beperkt meefinancieren.
Een taxateur bepaalt deze waarde, handig om er een In te schakelen dus.

Aanvraag
Als je het taxatierapport en je verbouwingsspecificatie hebt, kun je je bouwdepot aanvragen.
Aan de hand van deze documenten zal de geldverstrekker bepalen hoeveel werkzaamheden je kan financieren. Als je een hypotheekadviseur hebt, kan je deze inschakelen voor hulp.
Vaak duurt de aanvraag 1-10 dagen, na goedkeuring wordt er een datum bepaald voor activering van je bouwdepot.

Behoefte aan advies over een renovatie of verbouwing naar een succesvolle leef- of werkomgeving? Wij bij Blendio helpen je graag bij het realiseren en inrichten van je droomhuis.

Bronnen:
https://www.hypotheekshop.nl/woonsituatie/verbouwing-financieren/bouwdepot/ https://www.ing.nl/particulier/hypotheken/jouw-hypotheek/bouwdepot/index.html https://www.architectdirect.nl/verbouwen/bouwdepot/

Terug naar het overzicht

Klaar voor jouw droominterieur?