Energiezuiniger huis, hier kun je beginnen!

Een duurzaam huis is niet alleen fijn voor het milieu maar ook voor je portemonnee, hier denken we graag met je mee:

Vloerisolatie
Minder tocht, vocht en warmere voeten krijg je bij de vloerisolatie.
Heeft je huis een kruipruimte? Neem een kijkje en probeer de isolatie te ontdekken. Heeft je huis een kruipruimte van minstens 35cm? Dan is (extra) isolatie aan de onderkant van de vloer makkelijk aan te brengen. Ga voor een vloerisolatie tussen 11-13 cm of meer.
Heb je geen kruipruimte of lager dan 35cm? Dan kun je bijvoorbeeld de bodem of de vloer van bovenaf isoleren.
Je kunt subsidie krijgen voor het isoleren van je vloer. Voorwaarde is dat je binnen een jaar twee maatregelen neemt. Dit kunnen 2 isolatiemaatregelen zijn (vloer/dak) of 1 warmtepomp of zonneboiler. Je krijgt alleen subsidie als je de klus uitbesteed.Vloerisolatie levert je een rendement van 7% op ten opzichte van een spawreking op, blijkt uit de berekeningen van Milieu Centraal. Daarbij is de klus vaak binnen een halve dag ook klaar. Laat maar komen die warme voeten!

Warmtepomp
Een warmtepomp gebruikt stroom om warmte uit de luchtbodem en grondwater te halen. Dankzij de warmtepomp daalt de CO2-uitstoot met 20 tot 45%, ook je energie rekening gaat omlaag.
Er zijn 3 verschillende soorten warmtepompen: Hybride warmtepomp, ventilatie warmtepomp, volledige warmtepomp.

Met een hybride warmtepomp daalt je uitstoot met ongeveer 25%, je gebruikt hem in combinatie met je hr-ketel op gas.
De warmtepomp zelf zorgt voor een groot deel van de verwarming.
Deze warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en maakt er een toegankelijke temperatuur van. Als het koud is springt de hr-ketel te hulp. Deze ketel zorgt voor warmt water in de douch en keuken. De hybride warmtepomp is goedkoper dan een volledige warmtepomp.

De ventilatie warmtepomp haalt de warmte uit de… ventilatielucht!
In de meeste gevallen is het niet geschikt om je gehele huis te verwarmen, maar het is wel een energiezuinige aanvulling.
De ventilatie warmtepomp komt in plaats van de ventilatie-unit, je hebt geen aparte plek nodig voor de pomp. Omdat hij warme lucht gebruikt, heeft de pomp ook een hoog rendement als het buiten koud is. De hoeveelheid ventilatielucht is beperkt waardoor het vermogen niet heel groot is.
Deze pomp is vooral geschikt als je huis een ventilatie heeft met mechanische afvoer.

De volledige warmtepomp zorgt voor verwarming van het gehele huis en warm water in de douch en keuken.
Hij vervangt de hr-ketel, deze kun je dus gedag zeggen!
Je kan deze warmtepomp combineren met een voorraadvat voor warm water en lage temperatuur verwarming (LTV): De vloer- wand verwarming of speciale radiatoren.
Met een volledige warmtepomp daalt je CO2-uitstoot tussen de 25 en 45%.
Dat betekend voor je portemonnee dat je tussen de €140-€310 goedkoper uit bent!

Gevelisolatie
Je wooncomfort stijgt en de energierekening daalt, met een gevel heb je deze twee voordelen binnen.
De makkelijkste manier is een spouwmuurisolatie. Een spouw is een ruimte tussen de 4-6 cm tussen de binnen en buitenmuur. Deze ruimte laat je opvullen met isolatiemateriaal. Woningen tussen 1920-1976 gebouwd zijn hebben in principe spouw, maar vaak geen spouwmuurisolatie. Woningen die na 1976-1989 gebouwd zijn hebben wel deels isolatie, maar dit kan voor de portemonnee op lange termijn altijd beter. Ook voor de gevelisolatie geld dezelfde subsidie als die van de vloerisolatie.

Zonnepanelen
Steeds aantrekkelijker en erg efficiënt: Zonnepanelen op het dak.
Je ziet ze steeds vaker terug, ook in een bewolkt en regenachtig land als Nederland kun je hier gewoon zonne-energie opwekken!

Zonnepanelen zijn erg duurzaam en kunnen je voorzien voor een groot deel van stroom. Zonlicht is onuitputtelijk en er ontstaan geen broeikasgassen of schadelijke stoffen tijdens het omzetten naar elektriciteit. Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee, daarbij is het dus een goede investering op lange termijn.
Je kunt ze bijna op alle daken plaatsen, zowel plat als schuin dak. Een dak op het zuiden is het meest geschikt, andere richtingen zeker ook maar dan zijn de opbrengsten wat lager.

Als je 10 panelen koopt is de opbrengst in het eerste jaar vaak rond de €630! Daarbij kun je ook nog de btw die je betaalt over de aankoop en installatie terug vragen, bij 10 panelen van €5.000 euro krijg je €790 euro terug.

Plafondverwarming
Hierover vind je binnenkort meer informatie in de volgende blog!

Denk je nu: ik heb een idee en deels hulp nodig met realiseren?
Wij bij Blendio helpen je graag bij het realiseren en inrichten van je droomhuis.


Terug naar het overzicht

Klaar voor jouw droominterieur?