Verbouwen of Verhuizen? Zo maak je een goede keuze

9 tips voor de ultieme voorbereiding bij verbouwen

Soms voldoet je huidige woning niet meer aan je wensen. Dat kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld door ruimtegebrek of wijziging van gezinssamenstelling. Dan heb je twee keuzes. Je kunt verhuizen of verbouwen. Maar wanneer moet je verbouwen en wanneer verhuizen? Is het misschien beter om een andere woning te zoeken, of is het slimmer om je woning aan te passen? Het is belangrijk om eerst je woonwensen en budget te bepalen. Hieronder hebben we de voor- en nadelen van beide opties op een rijtje gezet. Ook geven we tips over de bijkomende kosten waarmee je eventueel te maken krijgt voor zowel verhuizen en verbouwen. Met deze tips kan je zelf bepalen of je jouw huis gaat verkopen of verbouwen.

Verbouwen

De voor- en nadelen van verbouwen.

Voordelen

 • Als je in een fijne buurt en wijk woont, kan je daar blijven wonen.
 • Meer ruimte creëren, bijvoorbeeld met een uitbouw of dakkapel.
 • Waardevermeerdering: door verbouwen kan de waarde van je woning stijgen.
 • Je kunt je woning energiezuiniger maken!
 • Met relatief een aantal aanpassingen kan je huis net iets fijner gemaakt worden zonder dat je alles hoeft te verhuizen.

Nadelen

 • Veel geluidsoverlast tijdens het verbouwen. Rommel, rumoer, stof en luidruchtige gereedschap.
 • Je moet tijdelijk het huis verlaten of kun je geen gebruik maken van de keuken of badkamer.
 • De kosten van een verbouwing kunnen hoger zijn dan de waardestijging van je woning.
 • Het kost flink wat geld. Je hebt bijvoorbeeld eigen geld, een persoonlijke lening, doorlopend krediet, of een tweede of hogere hypotheek nodig.
 • Verbouwen kost soms veel tijd.

Kosten verbouwing

Verbouwen brengt nou eenmaal kosten met zich mee. Zelf kunnen klussen scheelt je enorm in kosten. Helaas is zelf klussen niet voor iedereen weggelegd. Maar ook kan je zelf klussen, dan heb je niet altijd de tijd om te klussen. Voor grootse verbouwingen huur je een bouwbedrijf in. Een bouwbedrijf is natuurlijk wel duurder dan zelf verbouwen. Houd de kosten voor een bouwbedrijf in de hand door rekening te houden met de volgende zaken.

Vraag offertes op
Vraag bij verschillende bouwbedrijven een offerte op. Op die manier krijg je een goed beeld van de kosten. Je kunt dan de kosten van verschillende partijen vergelijken. Bekijk goed wat je exact krijgt voor het bedrag. Hoe gaat een bouwbedrijf om met bijvoorbeeld meerwerk? Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat er meer werkzaamheden nodig zijn dan afgesproken. Dat werk komt bovenop het van tevoren afgesproken werk. Zit het meerwerk al in de offerteprijs of wordt dat later door het bouwbedrijf verrekend? Samengevat: wanneer de offerte niet duidelijk is, vraag het bouwbedrijf om de offerte toe te lichten. Bij Blendio bieden we naast verbouwen, ook een interieuradvies en de gehele realisatie ervan. Dat kan je ook enorm veel tijd en geld schelen!

Maak afspraken
Spreek voor werkzaamheden het liefst concrete bedragen af. Soms staan op de offerte enkel stelposten, zeker de eerste fase. Een stelpost is een vooraf ingeschat bedrag voor de werkzaamheden. Een bouwbedrijf kan dus goedkoper of duurder uit zijn als de werkzaamheden uiteindelijk zijn gedaan. Je betaalt de daadwerkelijke kosten. Voorkom vervelende verrassingen door vooraf een duidelijke prijs af te spreken.

Kosten bouwmaterialen
Het kan goedkoper zijn als je zelf de bouwmaterialen regelt in plaats van het bouwbedrijf. Vraag het bouwbedrijf dus wat de kosten van de bouwmaterialen zijn. Bespreek ook of het mogelijk is deze zelf aan te schaffen. Als het een flinke besparing oplevert, kan het zeker de moeite waard zijn om dit uit te zoeken. Het nadeel is dat je het overzicht verliest en de daardoor de planning en organisatie in de soep kan lopen. Blendio ontzorgt je hierin en garandeert de beste bouwmateriaalprijzen.

Onvoorziene kosten
Houd altijd een bedrag apart voor onvoorziene problemen! Als je een nieuwe badkamer laat maken, kan na het slopen bijvoorbeeld lekkageschade naar boven komen. Zo’n reparatie kost extra geld. Het Nibud adviseert 5% van de offerteprijs achter de hand te houden voor onvoorziene uitgaven.

Kijk mee
Neem bij een verbouwing regelmatig een kijkje. Een stopcontact gemonteerd op de verkeerde plaats… voorkomen is beter dan genezen. Als je vaak genoeg langsloopt, voorkom je dat fouten moeilijk hersteld kunnen worden. Voelt dit een beetje ongemakkelijk voor je? Gebruik het rondbrengen van een kopje koffie met een lekker koekje als goed excuus. Een versnapering is altijd welkom! Gaat het om een grote verbouwing waar het overzicht wat lastiger wordt? Blendio coördineert de verbouwing en overlegd geregeld en is jouw persoonlijke contactpersoon. Daarnaast werken we met een speciale App waar je met de laatste ontwikkelingen kan mee kijken.

Verhuizen

De voor- en nadelen van verhuizen.

Voordelen

 • Je kunt kiezen voor een frisse nieuwe buurt, bijvoorbeeld om dichter bij je werk of familie te gaan wonen.
 • In de huidige woningmarkt is het gemiddeld goed te doen om je woning te verkopen tegen een goede prijs.
 • Je kunt profiteren van een lagere rente als je een nieuwe hypotheek afsluit voor je volgende woning.
 • Je kunt een woning kopen die aansluit bij woonwensen die niet door een verbouwing te realiseren zijn. (tuin op het zuiden of een gelijkvloerse woning)
 • Je kunt een woning zoeken wat past bij jouw toekomstplannen.

Nadelen

 • Je krijgt te maken met bijkomende kosten, zoals notaris en makelaarskosten.
 • Je moet waarschijnlijk veel betalen voor je nieuwe woning, wanneer de huizenprijzen hoog zijn in de woningmarkt.
 • Het woningaanbod kan beperkt zijn in een bepaalde periode van de markt.
 • Je moet veel regelen, denk aan het verkopen van je huidige woning en het verhuizen van al je spullen.
 • Je hebt mogelijk tijdelijk dubbele woonlasten.

Kosten verhuizing

Verschillende kosten
Bij een verhuizing komen allerlei kosten om de hoek kijken. Allereerst kost het verhuizen van je spullen van het ene naar het andere huis geld. Het is mogelijk dat er onderweg wat kapot gaat. Verder wil je misschien nieuwe meubels. Ook kan een verbouwing nodig zijn voor je er intrekt. Zorg dat je van tevoren goed weet met welke kosten je rekening moet houden. Bij Blendio maak je gebruik van interieurvakspecialisten die jou graag helpen de juiste sfeer te creëren voor je nieuwe huis.

Verhuisbedrijf inhuren
Het inhuren van een verhuisbedrijf kan handig zijn. Zeker als je weinig tijd hebt of liever niet je omgeving wilt vragen om hulp. Een verhuisbedrijf helpt je met het in- en uitpakken van verhuisdozen of het demonteren en in elkaar zetten van grote meubels, zoals een kast of bed. En misschien wel het allerfijnste: de verhuizers sjouwen alles.

Kosten verhuisbedrijf
Een verhuisbedrijf inhuren, kost natuurlijk meer geld dan een busje huren en sjouwen met je vrienden. Wat je betaalt, hangt af van hoe groot de verhuiswagen moet zijn, hoeveel verhuizers er nodig zijn en de voorrijkosten. Gaat er tijdens de verhuizing iets stuk? Vaak is bij een verhuisbedrijf je inboedel verzekerd. Check dit voordat je zelf met een verhuisbedrijf in zee gaat. Blendio is partner van Gordijntransport.nl. Wanneer je ook de verhuizing door ons wilt realiseren, dan zorgt dat voor meer overzicht, duidelijkheid, transparantie, een vaste contactpersoon en het scheelt je in planning, tijd en onnodige kosten.

Zie je door de bomen het bos niet meer?

Heb je een koophuis en sluit deze niet meer aan bij je woonwensen? Dan overweeg je misschien om te verbouwen of verhuizen. Dan zijn er verschillende dingen waar je aan moet denken. Blendio helpt je graag vanaf schets tot realisatie, zodat jij de juiste keuze kan maken.


Terug naar het overzicht

Klaar voor jouw droominterieur?